“First Step» για ένταξη στην αγορά εργασίας – Μαζική ανταπόκριση προσφύγων και αιτητών ασύλου σε επιτυχή γενική κατάρτιση

Σε μια κατάμεστη αίθουσα με πρόσφυγες και αιτητές ασύλου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου, στο Cultural Centre του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, η τελετή ολοκλήρωσης της Α’ φάσης του προγράμματος επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης «First Step».

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ένταξη των Yπηκόων Tρίτων Xωρών (YTX) που διαμένουν νόμιμα στην Κύπρο, με την απόκτηση βασικών δεξιοτήτων και γνώσεων για ταχεία εξεύρεση εργασίας στην Κύπρο. Με βάση το πρόγραμμα που είναι πιλοτικό και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης (90%) και την Κυπριακή Δημοκρατία (10%), προτεραιότητα με βάση την αξιολόγηση αναγκών και επιδόσεων δίνεται στους δικαιούχους διεθνούς προστασίας (πρόσφυγες και κατόχους επικουρικής προστασίας) καθώς και σε αιτητές ασύλου.

Το πιλοτικό πρόγραμμα που φέρει την ονομασία “First Step” για πρώτη φορά εφαρμόζεται στην Κύπρο σε μια περίοδο αυξημένων προσφυγικών ροών και επιχειρεί να υποβοηθήσει την ένταξη, συνταιριάζοντας τις δεξιότητες με τις ανάγκες στην κυπριακή αγορά εργασίας.

Η συντονίστρια του First Step Νάντια Καραγιάννη, σε ένα απολογισμό για την πρόοδο του προγράμματος, ανέφερε στην εκδήλωση ότι κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2019 – Ιανουαρίου 2020, συνολικά 328 επωφελούμενοι συμμετείχαν στην Α’ φάση της εκπαίδευσης, που περιλάμβανε γενική κατάρτιση 36 ωρών. Από αυτούς οι 268 κατάφεραν να την ολοκληρώσουν με επιτυχία κατόπιν εξετάσεων και τώρα θα οργανωθεί η Β’ φάση που θα αφορά την ειδική επαγγελματική εκπαίδευση σε διάφορους τομείς εργασίας, όπως λογιστική, εξυπηρέτηση πελατών, πωλήσεις, ξενοδοχειακές υπηρεσίες και ασφάλεια και υγιεινή τροφίμων κ.α. Η Β’ φάση, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι και εστιάζει σε τομείς που οι καταρτιζόμενοι θα έχουν δυνατότητα εργοδότησης.

Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες, ο προϊστάμενος της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Κυπριανού χαιρέτισε την υλοποίηση του προγράμματος, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη σημασία του στη διαδικασία ένταξης. Σημείωσε επίσης ότι η κυπριακή κυβέρνηση προτίθεται τα επόμενα χρόνια να εφαρμόσει το πρόγραμμα σε πιο εκτενή βάση και προσβλέπει, μέσα από την πιλοτική λειτουργία του «First Step», να αξιολογήσει τα δεδομένα, τις δυσκολίες και τις δυνατότητες που τυχόν θα ανέκυπταν με σκοπό την συνεχή βελτίωσή του.

Στο πλαίσιο της τελετής, έγινε απονομή των διπλωμάτων στους επιτυχόντες συμμετέχοντες, σε ένα κλίμα γιορτής που περιλάμβανε επίσης την παρουσίαση καλλιτεχνικού προγράμματος από μουσικούς, χορευτές και ποιητές πρόσφυγες και αιτητές ασύλου. Ο Michael Nwandoh, από το Καμερούν απήγγειλε ένα ποίημα καλώντας τους συμμετέχοντες: «Κάντε τους καθηγητές μας και την Κύπρο υπερήφανους, και η σημερινή μέρα ας καταγραφεί ως ξεχωριστή». Ο καλλιτέχνης Da Viny από το Καμερούν τραγούδησε σε σύγχρονους ρυθμούς και ο Saanu Douaya από την Γουινέα χόρεψε Hip – hop. O τυμπανιστής Ibrahim Kamara από την Κάμπια παρουσίασε ένα δικό του πρόγραμμα με μοναδικούς ήχους από την Αφρική. Κεντρικός παρουσιαστής της τελετής ήταν η Rema Beshtawy, η οποία έστειλε το δικό της μήνυμα για ένταξη και αποδοχή στην κυπριακή κοινωνία.

Η επικεφαλής του προγράμματος Α’ φάσης Άννα Ξυνιστέρη συνεχάρη όλους τους παρευρισκόμενους καθώς και τους εκπαιδευτές για την  επιτυχία τους, υπογραμμίζοντας την θετικότητα που επέδειξαν για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να αποκτήσουν τις βασικές γνώσεις. Το λόγο πήραν επίσης ορισμένοι σπουδαστές πρόσφυγες και αιτητές ασύλου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις εμπειρίες και τις εντυπώσεις τους από τη συμμετοχή στο “First Stept”. Εξέφρασαν ειδικότερα την ευγνωμοσύνη και την χαρά τους για την ευκαιρία για γνώση, αλλά και την θέλησή τους να βρουν δουλειά για να φτιάξουν τη ζωή τους με αυτοπεποίθηση και αξιοπρέπεια.

Τραγούδι, χορός, ζωντανή μουσική και ποίηση και στο τέλος μια δεξίωση με την μουσική του DJ Claudio έκλεισαν μια καταπληκτική βραδιά στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, που είναι το ακαδημαϊκό ίδρυμα εταίρος του προγράμματος.

Περισσότερες πληροφορίες :
22875561-3 | 99024901 | email [email protected]
Facebook https://www.facebook.com/firststepcy/